Terugblik op het Cold Case Project

In eerdere artikelen hebben we geschreven over de voortgang van de minor ‘Cold Case’, een samenwerking tussen Icologiq Universe en Hogeschool Saxion waarbij studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek zich buigen over onopgeloste politiezaken. Inmiddels hebben de studenten de minor afgerond en de onderzoeksresultaten gepresenteerd bij de politie-academie in Apeldoorn. Ook Icologiq was bij de presentatie aanwezig.

19/07/2019

Het doel van de minor is vastgelopen politie-onderzoek nieuw leven in te blazen door middel van ‘open source informatie’. Met cold cases bedoelt men in dit geval moordzaken en vermissingen die jaren geleden plaatsvonden, maar nooit zijn opgelost door een gebrek aan aanwijzingen. Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen maakt de groep gebruik van No Code-platform Icologiq Universe, één van de eerste software die het mogelijk maakt workflows te automatiseren zonder dat hiervoor kennis van coderen nodig is. Met Icologiq Universe kunnen de studenten zelf overzichtelijke processen bouwen om verder te komen in het onderzoek, bijvoorbeeld voor het identificeren van verdachten en het bepalen van de waarschijnlijkheid van verschillende scenario’s.

 

Het Resultaat

Hoe kijken de studenten nu terug op de minor? “Onze ambitie aan het begin van dit project was om in elk geval de eerste twee onderzoeksfases af te ronden,” vertelt Sten. “Dit doel is behaald, we zijn zelfs begonnen aan een aantal stappen van de derde fase. Wel willen we nog de ‘finishing touch’ toevoegen, onder andere door de verschillende fases aan elkaar te koppelen in Universe. Op deze manier wordt het makkelijker het proces over te dragen aan de volgende groep die met deze minor aan de slag gaat, zodat zij hierop kunnen voortborduren aan de hand van feedback.”

 

Omdat interne politie-gegevens niet vrij toegankelijk zijn, hebben de studenten gebruik gemaakt van Open Sources: informatie die voor iedereen beschikbaar is. “Ik heb me verbaasd over hoe ver open bronnen je kunnen brengen,” zegt Savannah. “Één van onze cases, de vermissing van een boer in Wijk bij Duurstede, speelde zich af in 1970. In die tijd was er nog geen internet of social media, dat maakte het erg lastig om aanwijzingen te vinden. In eerste instantie was ons enige hulpmiddel het boek ‘Mijn stad bij het water’, waarin een journalist onderzoek doet naar de zaak. We besloten een bezoek te brengen aan het stadje waar de boer vermist werd en zijn alle belangrijke plekken uit het boek langsgegaan. Door in gesprek te gaan met nabestaanden, kwamen we toch steeds weer nieuwe aanwijzingen tegen. Met deze gesprekken heb ik mijn communicatieve vaardigheden sterk verbeterd. Als je informatie nodig hebt van iemand, is het erg belangrijk om rekening te houden met die persoon, zodat je woorden niet verkeerd vallen.”

“Met Universe behoud je de controle over het proces.”

Nooit meer Dubbel Werk dankzij Icologiq Universe

De No-Code-technologie van Icologiq Universe laat het onderzoeksproces een stuk sneller en efficiënter verlopen. “Universe is met name van pas gekomen op het gebied van data-opslag,” vertelt Savannah. “Het is ontzettend handig dat we met Universe alle data op één centrale plek kunnen bewaren. De groep vóór ons heeft een USB-stick conform het geldende protocol gewist na het afronden van hun minor, maar de inhoud helaas niet voor die tijd centraal opgeslagen in een veilige omgeving. Daardoor was de informatie niet meer beschikbaar voor nieuwe groepen en moest alles opnieuw uitgezocht en vastgelegd worden. We hebben dus dubbel werk verricht, dit was niet nodig geweest als alle informatie vanaf het begin in Universe bewaard was.”

 

Sten vult aan: “Daarnaast kun je als teamleider een georganiseerd overzicht creëren door de verantwoordelijkheid voor elke taak aan een groepslid toe te kennen. Je kunt direct zien welke taken wel en niet af zijn en dus ook wie je moet aanspreken wanneer een taak niet op tijd is voltooid. Zo houd je grip op het gehele proces.”

 

Laten Zien wie je Bent

Ook volgend jaar hebben studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek weer de mogelijkheid om voor de minor ‘Cold Case’ te kiezen. Sten en Savannah zouden dit zeker aanraden. “Bij deze minor krijg je de kans om jezelf op de voorgrond te zetten,” zegt Savannah. “Door de resultaten van het onderzoek te presenteren bij de politie-academie, kun je aan de politie laten zien wie je bent. Dit biedt zeker een voordeel wanneer je droomt van een carriére bij de politie.”

 

“Tijdens de opleiding krijgen we zo nu en dan fictieve of afgesloten casusen toegewezen, maar het is toch weer wat anders om zelf aan de slag te gaan met een zaak die nog niet is opgelost,” voegt Sten eraan toe. “Wel zou ik studenten en onderzoekers die met een soortgelijk project aan de slag gaan, aanraden het gebruik van Universe vanaf het begin op te pakken door de te behandelen cases meteen in het systeem in te voeren. Zo kun je de applicatie direct in gebruik nemen en voorkom je dat je aan het begin al een achterstand oploopt. Vervolgens kun je gaan kijken wat er nog moet worden aangepast om de applicatie te verbeteren.”

 

Over Icologiq Universe

Icologiq Universe stelt onderzoekers in staat applicaties te bouwen, ook zonder ervaring met coderen. Met de No-Code-technologie kunnen studenten Excel en Word achter zich laten, waardoor het onderzoeksproces sneller en effectiever kan worden uitgevoerd.

 

Met Universe kunnen studenten en forensisch onderzoekers continu de controle houden over het gehele onderzoeksproces en de kwaliteit bewaken. Het systeem biedt de gebruiker de mogelijkheid het naar voorkeur in te stellen en op eenvoudige wijze aanpassingen door te voeren.

 

Wilt u weten hoe Icologiq Universe ook uw onderzoeksproces kan versnellen? Meer informatie is te vinden op de website.