Minor Cold Case: Hoe No-Code Software Cold Case Onderzoek Versnelt

Een paar maanden terug schreven we hoe een enthousiaste groep Saxion-studenten Forensisch Onderzoek is begonnen aan hun minor ‘Cold Case’, begeleid door lector Jaap Knotter. Tijd om te kijken naar de vooruitgang van het onderzoek. Wat zijn de recente ontwikkelingen en hoe heeft Icologiq Universe hieraan bijgedragen?

08/07/2019

‘Cold Cases’ zijn onopgeloste politiezaken, in dit geval met name moorden en vermissingen, die jaren geleden plaatsvonden en ‘in de ijskast’ zijn vastgelopen vanwege een gebrek aan bewijs. Tijdens de minor blazen de studenten deze zogenaamde ‘cold cases’ nieuw leven in, in samenwerking met de politie. Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen maakt de groep gebruik van No Code-platform Icologiq Universe, één van de eerste software die het mogelijk maakt om te programmeren zonder dat hiervoor kennis van coderen nodig is. Dankzij de No-Code-technologie verloopt het het onderzoeksproces een stuk sneller en efficiënter door middel van het bouwen van soepele workflows.

 

In het vorige artikel vertelden de studenten over de verschillende fasen waaruit het onderzoeksproces bestaat. “De onderzoekende fase hebben we inmiddels afgerond,” legt Sten Bellers uit. “Nu ligt de focus op het verzamelen van zoveel mogelijk informatie, meestal door middel van interviews met familieleden, vrienden en collega’s van het slachtoffer, maar ook met vrijwilligers of anderszins betrokken personen. De laatste stap is om ons rapport af te maken, zodat we de onderzoeksresultaten kunnen presenteren aan professoren en de politie in de eindpresentatie op 11 juli.”

“Universe is eenvoudig te gebruiken en zorgt voor een efficiënte manier van kennis verzamelen”

Niet Weten wat je moet Voelen

De voortgang verschilt sterk per case. “De zaak van de verdwenen boer bijvoorbeeld, waaraan we nog maar kort geleden zijn begonnen, bevindt zich nog in de eerste fase”, zegt Savannah Schultz. “Volgende week zullen we DNA-onderzoek uitvoeren, wat ons hopelijk naar onze volgende stap zal leiden.”

 

“Voor één van onze andere case daarentegen houden we op dit moment juist veel interviews. Bij het interviewen van nabestaanden moeten we een beetje voorzichtig zijn met wat we zeggen, omdat we het niet moeilijker voor hen willen maken. Eén ding dat me bijblijft is het feit dat die familieleden niet weten wat ze moeten voelen. Het is zo lang geleden dat ze niet weten of ze verdrietig, boos of verward moeten zijn.”

 

Hoe Universe helpt het Moordwapen te Vinden

De studenten vertellen op welke manier het No-Code Platform Icologiq Universe bijdraagt aan het onderzoek. “Op dit moment proberen we vooral het systeem verder te ontwikkelen”, zegt Savannah. “Zodat de volgende groep studenten vanaf het begin van hun onderzoek met Universe kan werken. Eens verloren we een USB-stick met al onze bestanden. Dit gebeurt niet met Universe, waar we alle informatie op één plek kunnen opslaan. “

 

“Universe is eenvoudig te gebruiken en zorgt voor een efficiënte manier van kennis verzamelen,” zegt Sten. “Onze groep krijgt binnenkort een database die vervolgens kan worden gekoppeld aan Universe. Deze database zouden we bijvoorbeeld kunnen gebruiken om erachter te komen met welk wapen de wonden van het slachtoffer zijn veroorzaakt. Ik denk dat dit een grote stap zal zijn voor ons onderzoek.”

 

Over Icologiq Universe

Icologiq Universe stelt de onderzoekers in staat applicaties te bouwen, ook zonder ervaring met coderen. Met de No-Code-technologie kunnen studenten Excel en Word achter zichlaten, waardoor het onderzoeksproces sneller en effectiever kan worden uitgevoerd.

 

Met Universe kunnen studenten en forensisch onderzoekers continu de controle houden over het gehele onderzoeksproces en de kwaliteit bewaken. Het systeem biedt de gebruiker de mogelijkheid het naar voorkeur in te stellen en op eenvoudige wijze aanpassingen door te voeren.

 

Hoe kan Icologiq Universe ook uw onderzoeksproces versnellen? Meer informatie is te vinden op de website.