Skip to content

Icologiq Universe is genomineerd voor de Computable Awards

Het afgelopen semester heeft een groep Saxion-studenten zich gebogen over het heropenen van een aantal oude, onopgeloste politiezaken. Om het onderzoek gestructureerd en overzichtelijk te laten verlopen, hebben zij het onderzoeksproces stap voor stap vastgelegd in Icologiq Universe. Deze bijzondere samenwerking is niet onopgemerkt gebleven: het Cold Case project is genomineerd voor de Computable Awards 2020.

02/09/2020

‘Cold cases’ zijn onopgeloste politiezaken die jaren geleden in de ijskast zijn gezet als gevolg van vastgelopen politie-onderzoek. Tijdens hun minor ‘Cold Case’ heeft een groep enthousiaste Saxion-studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek, in samenwerking met de Politieacademie en met lector Jaap Knotter, zich verdiept in deze zogenaamde cold cases, met als doel het onderzoek nieuw leven in te blazen door middel van Open Source Research. Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen, maken de studenten gebruik van No Code-software iCOLOGiQ Universe, software die het mogelijk maakt te programmeren zonder dat hier kennis van coderen voor nodig is. Elke nieuwe aanwijzing wordt veilig en overzichtelijk opgeslagen in Universe, zodat deze ook eenvoudig terug te vinden is.

Een tijdje terug was op onze website te lezen hoe Vera Kamphuis, studente Forensisch Onderzoek, zich voor haar stage bij het Lectoraat Advanced Forensic Technology van Saxion heeft gewijd aan het opzetten van een protocol voor het toepassen van cold case onderzoek uit openbare bronnen – een opdracht die in samenwerking met de Politieacademie tot stand is gekomen. Zo kunnen alle onderzoekers die zich bezighouden met cold case onderzoek, op dezelfde gestructureerde manier te werk gaan. Het afgelopen halfjaar heeft ze hiervoor niet alleen een uitgebreid protocol opgesteld, maar ook, zonder specifieke IT-kennis, een gedetailleerd stappenplan gebouwd in Universe. Het voordeel is dat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie, zodat er geen dubbel werk verricht wordt. Studenten documenteren niet alleen wát er wordt besloten, maar ook de onderbouwing achter hun beslissingen.

Nominatie Computable

Het bijzondere project is niet onopgemerkt gebleven. Als gevolg van de succesvolle samenwerking tussen Icologiq, Saxion en de Politieacademie, is het Cold Case project genomineerd voor één van de prestigieuze Computable Awards, in de categorie Onderwijsproject. “Een samenwerking tussen educatie en het bedrijfsleven zorgt voor veel praktijkervaring en kennis,” zo wordt het project door de jury beschreven op de website van Computable. “En juist deze praktijkervaring, kennis en samenwerking van dit consortium maakt dit initiatief zeer interessant voor de studenten.”

Computable, het platform voor ICT-professionals, hecht grote waarde aan digitalisering en innovatie en daarom reikt zij nu voor het vijftiende jaar op rij de Computable Awards uit. De Computable Awards worden uitgereikt aan de meest veelbelovende ICT-ontwikkelingen van dit jaar, in 21 verschillende categorieeën. Het gaat hier om projecten die succesvol, innovatief, verantwoord en/of omvangrijk zijn.

Stem ook op het Cold Case Project!

Welke nominaties uiteindelijk de awards winnen, wordt voor 50% bepaald door de jury en voor 50% door de stem van de markt. Vindt u ook dat dit unieke onderwijsproject een Computable Award verdient? Dan kunt U tot en met 1 november 2020 uw stem op het Cold Case Project uitbrengen via deze link.

Stemmen op Icologiq kan via deze link bij de categorie “onderwijsproject”

https://awards.computable.nl/stem/