Skip to content

Icologiq Universe brengt structuur aan in Cold Case Onderzoek

Cold Cases zijn politiezaken die jaren geleden in de ijskast zijn gezet als gevolg van vastgelopen onderzoekslijnen. Het verschil met ‘normaal’ politieonderzoek, is het feit dat er bij deze vorm van cold case onderzoek alleen gebruik wordt gemaakt van open bronnen. Deze manier van onderzoek staat ook wel bekend als OSINT (Open Source Intelligence). Saxion-studente Vera Kamphuis heeft zich voor haar stage verdiept in het gestructureerd uitvoeren van cold case onderzoek met behulp van No-Code Softwareplatform Icologiq Universe.

02/09/2020

Vorig jaar was op onze website te lezen hoe Saxion-studenten Savannah en Sten tijdens hun minor Cold Case aan de slag gingen om deze cold cases nieuw leven in te blazen, in samenwerking met de politie. Op dit moment heeft Vera Kamphuis, studente Forensisch Onderzoek, dit project voortgezet. Voor haar stage bij het Lectoraat Advanced Forensic Technology van Saxion heeft ze zich gewijd aan het opzetten van een protocol voor het toepassen van cold case onderzoek uit openbare bronnen – een opdracht die in samenwerking met de Politie Academie tot stand is gekomen. Zo kunnen alle onderzoekers die zich bezighouden met cold case onderzoek, op dezelfde gestructureerde manier te werk gaan.

Het afgelopen halfjaar heeft ze hiervoor niet alleen een uitgebreid protocol opgesteld, maar ook, zonder specifieke IT-kennis, een gedetailleerd stappenplan gebouwd in Universe. Ze laat zien hoe dit schema eruitziet in de applicatie. De eerste stap in dit schema is het selecteren van de cold case, gevolgd door het onderzoeksmodel en de methode.

Hypotheses

Vera legt uit hoe het onderzoeksproces in z’n werk gaat. “Studenten beginnen met het opstellen van een aantal hypothetische scenario’s door middel van brainstormen,” zegt ze. “Elk scenario wordt opgeschreven, nog ongeacht hoe relevant het is. Dit brainstormen gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van een mindmap, deze kan ook in Universe worden vastgelegd. Ook stellen we de solvability vast: aan de hand van een aantal vragen bepalen we hoe groot de kans is dat de zaak nog opgelost kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van statistieken. Stel dat er een moord met een mes heeft plaatsgevonden, dan kijken we bijvoorbeeld statistisch hoe groot de kans is dat de dader een bekende of onbekende van het slachtoffer is.”

De volgende stap is de victimologie: het verzamelen van informatie over het slachtoffer door middel van deskresearch. Ze laat zien hoe ze in Universe een aantal stappen heeft ingebouwd waar vragen worden gesteld over de situatie. De huidige en vroegere relaties van het slachtoffer, zijn/haar activiteit op social media en de verschillende vrienden en kennissen worden in kaart gebracht. Ook wordt er gekeken naar het uiterlijk van het slachtoffer: er wordt bijvoorbeeld gevraagd of er sprake is van opvallende kenmerken als tattoos en littekens. Er is ook een optie om informatie toe te voegen over het werk, de financiële situatie en de vrijetijdsbestedingen van het slachtoffer.

Verificeren en falsificeren

“De informatie die hier wordt verzameld, kan de onderzoeker later weer gebruiken bij het verificeren en falsificeren van scenario’s,” legt Vera uit. “De richtlijn is om zoveel mogelijk informatie te vinden en alles vast te leggen in Universe. Telkens als er een nieuwe aanwijzing binnenkomt, moet er worden gekeken naar hoe dit het onderzoek beïnvloedt. Maakt de nieuwe informatie een bepaald scenario meer of minder waarschijnlijk? Zo valt er tijdens het onderzoek ook een aantal scenario’s af.” In het schema wordt ook bij elke stap weer terug verwezen naar deskresearch. “Stel dat je erachter komt dat je nog niet voldoende informatie hebt om iets vast te stellen, dan moet je het gehele proces weer opnieuw doorlopen.”

Onderbouwing is hierbij erg belangrijk. “Bij elke onderzoeksvraag moet je uitleggen hoe je aan de informatie komt en welke bronnen je hebt geraadpleegd.” Ze laat zien dat er ook een optie is om de verschillende bronnen toe te voegen, met daarbij een uitleg waarom de nieuwe informatie een scenario verificeert of falsificeert. Op basis van al deze informatie, kan uiteindelijk een meest aannemelijke hypothese naar voren komen, wat ook weer onderbouwd dient te worden.”

Over Icologiq Universe

Icologiq Universe stelt onderzoekers in staat applicaties te bouwen, ook zonder ervaring met coderen. Met de No-Code-technologie kunnen studenten Excel en Word achter zich laten, waardoor het onderzoeksproces sneller en effectiever kan worden uitgevoerd.

Met Universe kunnen studenten en forensisch onderzoekers binnen dit project continu de controle houden over het gehele onderzoeksproces en de kwaliteit bewaken. Het systeem biedt de gebruiker de mogelijkheid het naar voorkeur in te stellen en op eenvoudige wijze aanpassingen door te voeren.

 

Zelf aan de slag met cold case onderzoek in Universe

Met Icologiq Universe kunt u uw onderzoek soepel en overzichtelijk laten verlopen. Wilt u weten hoe Icologiq Universe ook uw onderzoeksproces kan versnellen? Meer informatie over Universe is te vinden op de website.